Hol használhatjuk a villanymotorokat?

villanymotor használatban

A középiskolában a fizika órákon számos olyan kísérletben volt része a gyerekeknek, melyek során komoly, gyárakban használt eszközöket mutattak be nekik, de a többség nem vette észre, hogy milyen hasznos gépek előállításában vettek részt.

A villanymotor konyhai eszközökkel is előállítható és bár természetesen egy ilyen kis motor nem képes többre, mint egy kisebb villanyégő meggyújtására, de azt érdemes figyelembe venni, hogy ezt az eszközt pont úgy találták fel, hogy hasonló körülmények között, otthon kísérleteztek rajta, ráadásul világszerte a különböző háttérből érkező emberek. Majd amikor a legsikeresebb kombinációkat megtalálták, elkezdték azokat továbbfejleszteni. Ez a munka további eredményeket szült és ma már a villanymotor, amit kicsiben megismertünk a fizika órán, nagyobb kapacitással ipari területek ellátásáért felel.

Ma a villanymotorok a legalapvetőbb ipari területeken és a közlekedési platformokon kapnak helyet. A közlekedésben földi-, légi-, vízi- platformon is előfordulnak, az élelmiszeriparban pedig elsősorban az ital- és a húsiparban találhatóak meg ezek a motorok. Hogy még konkrétabb példákat említsünk: villanymotor van a villamosokban, a trolibuszokban, a villanymozdonyokban, az új típusú hibrid autókban a belsőégésű motorok mellett.

A villanymotorok többek között helyet kapnak mint indítómotor minden személy- és tehergépkocsiban is, ahogy az autóbuszokban is, és minden olyan járműben, amit akkumulátor hajt. A villanymotor többféle típussal is rendelkezik: vannak egyenáramú motorok egyes háztartási gépekben, mint amilyen a mixer, villanyborotva, mosógép, kávédaráló, porszívó. Sokféle területen találkozhatunk tehát ezzel a motortípussal, melyet különféle, fizika iránt érdeklődő emberek otthonukban, konyhai asztalukon kísérleteztek ki. Ilyen messzire vezethet egy csapatmunka, amiben a világ minden táján részt vesznek.

Related Post

villanymotor

A villanymotor szervizelése: az elektromos gépek műszaki kihívásai

A villanymotorok elengedhetetlenek az ipari folyamatokban, a közlekedésben és a mindennapi életünkben is. Bár az elektromos hajtások sok előnnyel járnak, azok szervizelése speciális ismereteket és szakértelmet igényel. Ismerjük meg, hogy